Tao Yin gyakorlás

Tao Yin gyakorlás

Tao Yin – Az energia-vezetés művészete

Tao Yin gyakorlás 2019. januártól Budapesten

“A Tao Yin általam gyakorolt módszere Mantak Chia által megalkotott Gyógyító Tao rendszer egyik alapeleme. Mivel jó néhány kínai eredetű gyakorlatsorra – chi kung-ra – is használjuk a Tao Yin definíciót, itt pontosíthatjuk mit jelent mindez Mantak Chia tanítása esetében. Energia vezetés.
És bár a mozgások – néha – jógához hasonlatosak, tudnunk kell, hogy ebben az esetben mi energiával dolgozunk – mint sok más esetben is, gondoljunk a Tai Chi Chuan- ra – és az energiával való munka határozza meg mozdulatainkat.”
“A Tao Yin energiavezető gyakorlatok végső célja, hogy növeljük lágyságunkat, tisztaságunkat, érzékenységünket és energiával töltsük fel magunkat, azaz egy gyermekéhez hasonló állapotba kerüljünk. A Tao Yint lehet testi, érzelmi és spirituális gyakorlás céljára is használni. Habár a gyakorlatokat meglepően egyszerű kivitelezni, ezek mégis kifinomultak és hatékonyan alkalmazhatók önmagunk, a természet és az univerzum közötti összhang visszaállítására. Az élet bármely területén tevékenykedő emberek alkalmazhatják a Tao Yint saját személyes fejlődésük előmozdítása érdekében.” (Mantak Chia: Tao Yin)

Mantak Chia és Vadas Mihály

Lényegi célja az egyensúly létrehozása: az erő, rugalmasság és belső energia egységének megteremtése. Mozgásos meditáció, mely egyesíti a testet, az elmét és a szellemet. A „jelen-léttel” és energiával történő mozgás művészete, melynek során lehetőségünk nyílik, hogy megtapasztaljuk önmagunk teljességét a „most”-ban.
Ebből a belső teljesség-érzésből önmagától tárul fel a természet, az Univerzum és önmagunk egysége.
Elengedhetetlen mindenkinek, aki csúcsteljesítményre, egészségre és fittségre törekszik. A Tao Yin valószínűleg az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a test, a szellem és lélek közötti csodálatos kapcsolatot megtapasztalhassuk. Szilárd alapot nyújt fitnesz- és sportcélokra csakúgy, mint a lágy mozgásművészetek és a meditáció tanulmányozásához.” Lee Holden, Mantak Chia: Tao Yin, 2005
“Több mint harminc éve tanulok és tanítok taoista művészeteket, mozgásos meditációkat. Tanítványaim tapasztalatai, saját meglátásaim és az érdeklődők visszajelzései megerősítettek abban, hogy szélesebb körben is érdemes megismertetni a taoista gyakorlatokat.”

Vadas Mihály
Tao Yin oktató

Vadas Mihály

Energiaáramoltatás – Egyközpontúság – Rugalmasság – Öröm

Mi a Tao Yin?

A Tao Yin energia-élénkítő gyakorlat, mely a legősibb kínai filozófiai rendszer, a taoizmus gazdag hagyományából ered.
  • Revitalizálja a testet
  • Fejleszti a hatékonyságot, az erőt, a rugalmasságot
  • Érzelmi egyensúlyt, tiszta gondolkodást teremt
  • Magasabb szintű tudatosságot eredményez
A taoisták rájöttek, hogy a fizikai, testi, a pszichológiai és a szellemi én nem választható el egymástól. Ebből eredően bármi történjék is velünk ezen szintek bármelyikén, az hatással van ránk az összes többi szinten is.
Tao, az “Út”
Az ember, a természet, az univerzum működésének útja.
Chi, az életenergia
A chi mint eleven hajtóerő nyilvánul meg a világban, a természetben és az emberi testeben.
Yin
Az elme-szem-szív energia vezetését jelenti.
A mozdulatok alapelvei a Tao Yinben lényegében egyeznek a Chi Kung és a Tai Chi alapelveivel, így a három gyakorlatforma kölcsönösen támogatja egymást.

Kinek ajánljuk a gyakorlást?

A gyakorlást kortól függetlenül ajánljuk minden olyan érdeklődőnek, aki szeretne egészségesebb, vitálisabb testben létezni örömmel és jó kedvvel.

Tao Yin gyakorlás Budapesten, szerdánként

Vadas Mihály vezetésével
Időpont
2019. január 14-től folyamatosan, minden szerdán, 20.00-21.00
Helyszín
Budapest Kortárstánc Főiskola
Címe: 1036 Budapest, Perc utca 2., II. emelet
Az órák nem épülnek egymásra, bármikor lehet csatlakozni. (Nincs összefüggés a Tao Yin és a Tai Chi foglalkozások között sem, habár a Tao Yin támogatja a Tai Chi gyakorlását és támogatja az összes életterületünket.)
A helyszínen öltöző biztosított. A foglalkozásokra érdemes kényelmes ruházatban érkezni. A gyakorlatok nagy részét a földön fekve végezzük, ezért kérjük, hogy polifoamot vagy plédet és meleg ruházatot (melegítőnadrág, pulóver) hozz magaddal.
Jelentkezés

Kérjük, hogy az órákra jelentkezz az alábbi lehetőségek egyikével:

Telefonon: 06 30/445-0800
(Vadas Mihály)

Jelentkezni az alábbi kapcsolati űrlap kitöltésével is lehet:

A jelentés elküldésével elfogadom
az Adatvédelmi Szabályozást.

Kérjük, hogy a jelentkezéshez töltsd ki az űrlapot.* Amennyiben kérdés merülne fel benned a foglalkozással kapcsolatban, írd meg bátran.
A nyílt nap ingyenes, a további foglalkozások díja (egyszeri vagy havi díj) az első gyakorlás alkalmával fizetendő.
Köszönjük a jelentkezésed és szeretettel várunk!

*A jelentkezési űrlapon megadott adatokat nem használjuk fel semmilyen további célra, kizárólag kapcsolatfelvételre a 2019 januárjában induló “Tao Yin” gyakorlások céljából.

Szeretettel várunk!

Beszélgetés a Tao Yin-ről Vadas Mihállyal

A Tao Yin fogalmát használod úgy is, mint Tao Yoga. A jóga, mint mozgásforma az utóbbi években nagyon népszerű és divatos lett nálunk is. Miben különbözik Tao Yoga (Tao Yin) a sokunk által ismert jógától?
Első ránézésre a Tao Yin-ben látható mozgások egyes jógamozdulatokra hasonlítanak. És valóban, mivel a jóga, illetve különböző jógairányzatok mindenhol népszerűek a világban, illetve egyre népszerűbbek, ez a fajta hasonlítás „felkapaszkodik a jóga farvizére”, így segítve az elsődleges eligazodást.
De ha kicsit mélyebben belemegyünk – netalán gyakorlatunk is van mindkét nagy rendszerben – felfedezzük a hasonlóságokat, azonosságokat. A tartalomban és formában is. Ez így természetes. Két jelentős kultúra egymás mellett élésének, egymásra hatásának „terméke” ez. Ráadásul a taoizmus – amit önmagában is nehéz meghatározni, miről is beszélünk – egyfelől nagyon gyakorlati, eredménycentrikus „valami” (még ha ez paradoxonnak tűnik is), azaz gond nélkül magába olvaszt működő dolgokat és elhagy feleslegeseket. Ráadásul evolúciója állandó mozgásban van, mint egyben egyik lényeges alapelve.
A Tao Yin általam gyakorolt módszere Mantak Chia által megalkotott Gyógyító Tao rendszer egyik alapeleme. Mivel jó néhány kínai eredetű gyakorlatsorra – chi kung-ra – is használjuk a Tao Yin definíciót, itt pontosíthatjuk mit jelent mindez Mantak Chia tanítása esetében. Energia-vezetés.
És bár a mozgások – néha – jógához hasonlatosak, tudnunk kell, hogy ebben az esetben mi energiával dolgozunk – mint sok más esetben is, gondoljunk a Tai Chi Chuan- ra – és az energiával való munka határozza meg mozdulatainkat.
Ebben a munkában elsődlegesen támaszkodunk a tudat /elme/, a szem és a szív „erejére.” Az így létrehozott belső integráció és mozgás szinkronban van a külső mozgásunkkal, azaz a fizikai test mozgatásával. Amikor áttérünk az energia- szemléletű megközelítésre már a „kínai – terminológiákat” fogjuk használni. Ezek vonatkozhatnak a tradicionális kínai gyógyászat fogalmaira, kifejezéseire ugyanúgy, mint taoista, vagy harcművészeti fogalmakra is.
Valahol itt lehet „tetten érni” a különbséget a jóga és Tao Yoga között. Megjegyzem, Mantak Chia kezdetben – rendszere megalkotása során – gyakran használta erre az általa felépített struktúrára a „Tao Yoga” fogalmat.
Milyen korosztálynak ajánlod a Tao Yint?
Nincs jelentősége a „külső adottságainknak”. Sem kor, sem alkat nem függvénye annak, hogy eredményesek legyünk benne.

Hogy mit értek eredményesség alatt? Elsősorban az önismeretet. Önmagunk mélyebb megismerésének képességét, majd határaink kiszélesítését. Ebben pedig elsődleges az energiához való viszonyunk a tudatosságon keresztül.

A tudatosság, ha tetszik a tudat „használata” egyben a figyelem használata is. Annak mélysége, finomsága és intenzitása is fontos. Néha ez fárasztó annak, akinek a figyelme hajlamosabb „elkalandozni”, például gyerekeknek.

De a Tao Yin rendszere, köszönhetően a jin-yang ciklusok természetes váltakozásának kínálja a gyakorlás során azokat a pihenőidőket, amikor megújíthatjuk figyelmünket.

Mi lehet annak az oka, hogy számunkra kevésbé ismert a Tao Yin?
Ha Mantak Chia rendszeréről beszélünk, és azon belül a Tao Yin–ről, akkor viszonylag egyszerű a válasz. (Megjegyzem, vannak „Tao Yin–nek nevezett gyakorlatok, amelyek elérhetőek Magyarországon, de ezek nem azonosak azzal, amiről mi beszélünk.)
Mantak Chia álal megalkotott rendszer, egyedi, különleges, de egyszemélyes is. Összehasonlítva egyes jógairányzatokkal, azok mestereivel, képviselőivel, oktatóival és így terjedésükkel is, ez egy „kis” rendszer. Viszont akár milyen „kis” rendszer, nagyon mély és hatásos, így elsajátítása és tanítása is sok időt és energiát igényel. King Fu. Hogy kínai fogalmakkal is leírjuk.
Így terjedése nem összevethető a nagy rendszerek terjedésével. Egy-egy Mantak Chia szemináriumra eljutni nem egyszerű, és itt már nem csak időről, energiáról hanem gazdasági szempontokról is beszélünk. Bár ő járja a világot – hihetetlenül aktív – szemináriumokat, workshopokat vezet, rengeteg kiadványa elérhető, még sincs könnyű dolga annak, aki az ő rendszerét szeretné tanítani.
Megjegyzem, Mantak Chia munkásságának felfedezésében kihagyhatatlan az az úttörő szerep, ami a Lunarimpex kiadóra hárult nálunk. Szinte az összes könyvét olvashatjuk magyar fordításban. Ugyanakkor – mivel a szemináriumai, instruktorképzései meglehetősen „borsos” árakon érhetőek el csak, Magyarországon, ismereteim szerint eddig ketten végeztek instruktorként az ő rendszerében. Abból egyikük évek óta változó és ingadozó aktivitással van jelen, másikuk az elmúlt években vált instruktorrá.
Meg kell jegyeznem azt is, hogy ez a környező országokra, vagy Európára egyáltalán nem jellemző, ahol nagyon sok iskolája, instruktora működik.
Egyszer – egy szerencsés véletlen folytán – Magyarországra is eljutott, többnapos szemináriumán nagyon sokan találkozhattak vele, ismerhették meg rendszerének néhány elemét, és lettek gazdagabbak meditációs szisztémákkal, vagy éppen a taoista szexualitásra vonatkozó gyakorlatokkal.
Kapcsolódik-e bármilyen filozófia a Tao Yin-hez?
Filozófia is, valamint, amit úgy hívunk: kínai-gondolkodás lényeges elemei is. Az a tapasztalatom, hogy gyakran el lehet veszni abban a hatalmas – és gyakran kaotikusnak, egymásnak ellentmondó ismeretanyagban, amit kínai, vagy taoista filozófiának, gondolkodásnak hívunk.
Ezekben a rendszerekben az a nagyszerű, és egyben egyik legfőbb erényük is, hogy a gyakorlat során, a megszerzett saját tapasztalatok és élmények „támasztja alá” a működés szintjén az elméleteket. Vezetnek bennünket, kapaszkodókat jelentenek a megértéshez. Azaz semmi esetre sem intellektuális befogadásról és folyamatról van szó. Sőt, ha így járunk el, megnehezítjük a dolgunkat.
Miközben a taoista gyakorlatokkal „bíbelődünk” óhatatlanul találkozni fogunk a jin–yang elmélettel, filozófiával, egyfajta kínai „teremtés” filozófiával, az öt – változó állapot gondolatával, az energia megközelítésével, a tudat és a test működésének „szabályaival”, az univerzum – ember – föld hármasságának egyfajta magyarázatával.
Az a javaslatom, hogy lépjünk be ebbe a rendszerbe az egyetlen lehetséges „kapun” a testünkön keresztül, ha így teszünk – és ez megint paradoxonnak hangzik – akkor jutunk közelebb a filozófia és elmélet megértéséhez.
Milyen hatással van az életünkre a Tao Yin? A testre gyakorolt pozitív hatásán kívül van-e bármilyen más hatása?
Elsősorba a “belső – dolgainkra” van hatással. Mit értek belső dogok alatt? Említek néhányat.
Tisztább lesz a tudatunk, mentálisan eredményesebbek leszünk, mert szakítunk 1–2 órát arra, hogy tehermentesítsük magunkat az őrülten ide–oda rohangáló mindenféle gondolatainktól.
Felépül egy finom kapcsolat bennünk a szívünkkel. Nem csak a fizikai szervvel természetesen. Bár már a tudatos kapcsolatfelvétel ezzel a szervünkkel is hihetetlen eredményekkel jár.
Erőteljesebben érzékeljük a “finomabb megérzéseket”.
Mélyebben megértjük és megéljük a szeretetünket.
Fejből a szívbe kerülünk. Önzésünk átalakul.
Összehangolódik a légzés, a gondolkodás, a szívverés, a testben áramló energia útján való „közlekedés”.
Hogy ezeknek jó hatása van – e a testre? Ma már nem kell sokat magyaráznunk arról, hogy külső – és belső mennyire függ össze, hogyan feltételezi és befolyásolja egymást. Ezek a belső változások így jelentős pozitív külső, testi változásokkal is járnak.
Folytatjuk!

Az oldalon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás